Mantar

ARTI MANTAR  Uzun yılların verdiği tecrübe ve birikim ile mantar yetiştiriciliğinin ince noktaları, dikkat edilmesi gereken hassas kurallar, uluslar arası işbirliği ile edinilen tecrübe paylaşımları, mevsimine göre Misel türü seçimi ile Çatalca’daki 10 odalı mantar üretim tesisimizde her dönem ortalama +12.000 kg/ay İstiridye mantarı yetiştirilmektedir.

Buna ek olarak icar/Müstahsil sistemi ile bizim adımıza kendi kompost’umuzu verdiğimiz belirli üreticilerle ortak yetiştirdiğimiz yaklaşık +20.000 kg/ay istiridye mantarı üretimimiz ile sektörde toptancı, paket ve restoran müşteri portföy müze ortalama 1000 kg/gün satış ile İstanbul pazarında Pay sahibi olmaktan mutluyuz.

TARİHÇE

Mantarlarla ilgili sistematik çalışmalar 250 yıllık bir geçmişe dayansa da bazılarının özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir. Bira üretiminde, ekmek hamurunun kabartılmasında, şarap yapımında insanlık tarihinde hep kullanılmışlardır. Meksika ve Guatemala halkları bazı halüsinojenik mantarları dinî ve mitolojik törenlerde kullanmışlardır. Yine bazı mantarlar Kuzey Amerika yerlileri ve Çinliler tarafından tıbbî amaçla kullanılmışlardır. Şapkalı mantarların ilk olarak Proterozoik Devir’de (4 milyar – 570 milyon yıl önce) ortaya çıktıkları düşünülüyor. İnsanların şapkalı mantarları kullanımıysa Paleolitik Devir’e (yontma taş devrine) kadar uzanır. Tarihsel kayıtlar, şapkalı mantarların pek de iyi niyetleri olmayan amaçlar için kullanıldıklarını ortaya koymaktadır. II. Claudius ve Papa VII. Clement’in düşmanları tarafından zehirli bir mantar türü olan Amanita’yla zehirlendiği yazılmıştır. Bir efsaneye göre de Buddha, bir köylünün ona sunduğu toprak altında yetişen bir mantarı yediği için ölmüştür.

ÖNEMLERİ

Mantarlar insanlık tarihi açısından büyük öneme sahiptirler. Ekosistemin önemli parçalarıdır. Son iki milyar yıldır bitki ve hayvansal yapıları çürüttükleri bilinmektedir. Bu yapılardaki elementlerin serbest bırakılmaları mantarlar tarafından sağlanır. Orman ekosistemlerinde karbondioksit salınımı gerçekleştirmektedirler. Ayrıca toprağın yapısını bitki gelişimi için uygun hale getirirler. “Mikoriza” denilen ortaklıklar oluşturarak bitkilerin köklerine tutunurlar ve bitki köklerinden karbonhidrat alırlar, bu sırada bitki de mantarın hifleri yardımı ile topraktan su ve suda çözünen tuzları emer. Bazı eklembacaklı türlerinde “mycangium” denen yapılar olarak bulunurlar ve selüloz sindirimine yardımcı olurlar. Mantarlar nemli olan her yerde yetişebilirler. Alglerle birleşerek ekosistem için çok önemli olan likenleri oluştururlar. Bazı parazitik mantarlardan tarım zararlıları ve hastalıklarıyla biyolojik mücadelede yaralanılmaktadır. Bazı marketlerde “Collego” adıyla satılan ürün, yabancı otlarla mücadelede kullanılan Colletotrichum gloeosporoides türünden elde edilen bir mikoherbisitdir. Gerçek mantarlardan olan mayalar, fırıncılık ve fermantasyon endüstrisinin temelini oluştururlar. Alkollü içki endüstrisinin temelini de mantarlar oluşturmaktadır. Bununla beraber, sitrik asidin endüstriyel olarak üretilmesinde ve bazı peynir tiplerinin hazırlanmasında da (rokfor, gorgonzola, kamembert gibi) kullanılırlar. Penisilin gibi birçok yararlı antibiyotiğin, thiamin, biyotin, riboflavin gibi bazı vitaminlerin; ergotamin, kortizon gibi önemli ilaçların kullanılmasında yine mantarlardan yaralanılmaktadır. Amilaz, pektolaz gibi enzimler; gibberellin gibi bazı hormonlar da mantarlardan yararlanılarak üretilmektedir. Ayrıca genetik çalışmalarda kullanılan Neurospora cinsi yine bir mantardır. Mantarlardan insanların çeşitli amaçlarla yararlandıkları cinslerden bazıları; fermantasyon yaparak alkollü içkilerin hazırlanmasında ve ekmek yapımında kullanılan Saccharomyces türleri, antibiyotik eldesinde kullanılan Penicillium türleri ve ergot alkaloidlerinin elde edildiği Claviceps purpureadır.

Misel satışı
Misel Üretimi nasıl yapılışı
Artı Misel
Mantar Tohumu satışı
Futar mantar tohumu satışı
Natura mantar tohumu satışı
Futar Misel satışı
Biotek Misel
İzmir mantar alımı
Ankara mantar alımı
Bursa mantar alımı
İstanbul mantar alımı
Eskişehir mantar alımı
İstanbul mantar yetiştiricileri
Edirme mantar yetiştiricileri
Bursa mantar yetiştiricileri
İzmir mantar yetiştiricileri
Ankara mantar yetiştiricileri
Kompost Üretimi
Komost satışı
Kompost yapımı
Komost nasıl yapılır
Ankara İstanbul Bursa İzmir Yalova Edirne Trakya Çanakkale Sakarya Adapazarı Manisa Mantar alımı yapılır

İletişime geç
💬 Sipariş vermek için iletişime geçin
Sipariş vermek için iletişime geçin